Wat is jouw "waarom"?

Bijgewerkt: mrt 6Hoe komt het toch dat onze inspanningen per doelstelling zo verschillend zijn? Dat je de ene mijlpaal met gemak haalt en voor een ander voornemen maar niet vooruit te branden bent? Het zal met motivatie te maken hebben en waar komt dat vandaan? Precies, met waarom je iets wilt.


Ik geef je een voorbeeld: de vrouwen die door mij begeleid willen worden hebben een groot waarom. Ze zijn helemaal klaar met het alleen ploeteren en zijn bereid om op verschillende manieren te investeren in hun welbevinden. Mijn buurvrouw roept al maanden: “ik kom binnenkort bij je langs hoor, maar het is nu even druk..” Haar waarom is duidelijk wat minder groot.


Mijn waarom

Hoe zit het nu met mijn waarom? Oftewel mijn motivatie om gezond te leven en daar regelmatig iets voor te laten, nu dat ik de doelstellingen van jaren terug (12 kilo afvallen en afkomen van die chronische vermoeidheid) allang heb bereikt.


Tja, om je daar een antwoord op te kunnen geven, moet ik even diep nadenken. Waar is die sterke motivatie op gebaseerd? Ik voel die sterke drang om goed voor mijzelf te zorgen. Mijn belangrijkste drijfveer om zo te leven is dat ik op een mooie manier ouder wil worden. Ik wil nog heel veel jaren genieten van mijn gezonde lichaam en geest. Van mijn leeftijdsgenoten is 30% al chronisch ziek en gebruikt standaard medicatie. Dat wil ik niet. Dat percentage stijgt in een rap tempo naarmate de leeftijd toeneemt: van de zestigers zit al ruim 50% aan bijvoorbeeld insuline, bloeddruk- of cholesterolverlagers, slaapmedicatie, of antidepressiva. Dat wil ik voorkomen.


Ik weet als geen ander hoe groot de impact is van gezonde voeding & leefstijl op je lichaam en geest. Niet alleen heb ik het zelf ervaren, maar ik zie elke dag hoe vrouwen van een “hoopje ellende” opkrabbelen naar de mooie en sterke vrouw die ze eigenlijk zijn.

Misschien is dit het juiste moment voor jou om eens na te denken over jouw waarom. Wat zijn jouw drijfveren om wat aan je gezondheid te doen? Ben je nog ver verwijderd van hoe je je graag wilt voelen en zijn of ben je met name gericht op preventie?


Waarom is het zo lastig?

Ik heb mijzelf jarenlang afgevraagd waarom het voor ons mensen zo lastig is een gezonde leefstijl op te bouwen. Dat we gewoon stoppen met eten als we genoeg hebben gehad, dat we de verleiding van bepaalde (suikerrijke) voeding kunnen trotseren en met gemak iedere dag voldoende bewegen.


Tijdens mijn studie Orthomoleculair Voedings- en Suppletieadviseur werd het mij duidelijk. Het is ons instinct of oerbrein die niks van veranderingen moet hebben. Ruim de helft van onze dagelijkse besluiten komen voort uit ons oerbrein. We zijn daardoor liever lui dan moe (energie besparen) en hebben een voorkeur voor zoet (energie genereren). Geen wonder dat het zo lastig is om je eet- en beweegpatroon blijvend aan te passen. Dat klinkt misschien heel negatief, maar het heeft ons wel gebracht waar we nu zijn. We hebben de oertijd en de eeuwen daarna overleefd door voorzichtig te zijn, bij de groep te blijven en gevaar te mijden. We hebben volop gegeten als het er was, zodat we perioden van schaarste konden overleven.


Je waarom daadwerkelijk realiseren betekent plannen en voorbereiden. Je hebt een helder doel nodig van waaruit je je stappen kunt destilleren. Daarnaast is het handig dat je weet wat je doet. Je kunt wel stoppen met suikerrijke voeding, maar wat eet je dan in de plaats daarvan? Ook de nodige motivatie mag niet ontbreken, want één ding is zeker: er komen onverwachte hobbels op je pad en je wil toch niet bij de eerste de beste tegenvaller opgeven?


21 dagen

Je oerbrein heeft tijd nodig om het “nieuwe” als vertrouwd te accepteren. Uit onderzoek blijkt dat het 21 dagen duurt voordat een kleine verandering in je leefstijl als routine mag worden bestempeld. Bijvoorbeeld dat je voortaan minimaal één liter water drinkt per dag. Wil je meer veranderen, dan mag je daar dan minimaal drie maanden voor nemen. Dus niks snel even je leefstijl veranderen, daar zijn we simpelweg niet voor gemaakt.


Wat wordt jouw eerste stap?

Het allerbelangrijkste is dat je in beweging komt. Dat je tegen jezelf zegt “zo gaat het niet verder, er moet iets gebeuren!” Je bent helemaal klaar met die lichamelijke klachten die je belemmeren te zijn wie je graag wilt zijn.


Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik tien jaar geleden voor advies en begeleiding naar een voedingscoach ben gegaan. Heel eerlijk, zonder haar had ik het niet gered. Naderhand voelde ik mij als herboren. Mijn lichaam was gereinigd en ik had geleerd wat ik aan voeding nodig had om mij optimaal te voelen. Ik was zo blij met de resultaten dat ik weer teruggegaan ben naar de studiebanken om zelf voedingscoach te worden.


Nu help ik vrouwen die op hetzelfde punt staan als ik tien jaar geleden. Ben jij ook zover? Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende sessie om te inventariseren wat jij nodig zou hebben om weer helemaal op te bloeien en weer lekker in je vel te komen.Voeding & Lifestyle coaching 

Orthomoleculair & hormonaal advies

voor de 40+ vrouw

Harstenhoekplein 4

2587 SN  DEN HAAG

Telefoon: 06-52488017

E-mail: brenda@brendavanwegen.nl

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

KvK nummer 62526030

BTW nummer NL002225703B22